Možnosti rozvoje digitální gramotnosti u dětí na ZŠ

Možnosti rozvoje digitální gramotnosti u dětí na ZŠ

Digitální gramotnost je schopnost chápat a používat technologie způsobem, který je bezpečný a zodpovědný, ale zároveň také efektivní a účinný. Zahrnuje dovednosti, jako je porozumění fungování počítačů, používání internetových aplikací a operačních systémů, vytváření a sdílení osobního obsahu online, rozvoj dovedností v oblasti informační gramotnosti a správa digitální identity.

Jde však o víc než jen umět používat počítač nebo chytrý telefon. Digitální gramotnost je o schopnosti umět kriticky analyzovat informace, efektivně komunikovat, a hlavně pochopit dopad svých rozhodnutí na komunitu a celý svět.

Digitální gramotnost a děti

Vzhledem k tomu, že technologie se v našem životě stále více uplatňují, je důležité, aby naše děti byly na budoucnost připraveny. Digitální gramotnost je jednou z nejdůležitějších dovedností, které se dítě může naučit, ať už bude pracovat konkrétně v oblasti technologií, nebo ne.

 

Digitální gramotnost — a jak ji rozvíjet v knihovnách | by Tomáš Eliaš |  UISK — Library services today | Medium

 

Svět se mění a mění se rychle. Všichni to víme – a všichni víme, že naše děti vyrůstají ve světě, který je denně přetvářen technologiemi. Ale co s tím máme dělat? Jak můžeme zajistit, aby si naše děti osvojily potřebné dovednosti v oblasti digitální gramotnosti, aby se jim v budoucnu dařilo?

Odpověď je jednoduchá, naučíme je to.

Zde je několik způsobů, jak můžete rozvíjet digitální gramotnost svých dětí:

Technologie v raném věku

Naučte své dítě používat počítač nebo tablet již v raném věku, aby se mu s těmito zařízeními dobře pracovalo, až bude starší. Nezapomeňte však pohlídat čas strávený u těchto zařízeních a snažte se, aby si dítě osvojilo netrávit u technologie celé hodiny, ale přesto získat spoustu výhod, které digitální gramotnost nabízí.

Bezpečnost na internetu

Ujistěte se, že vědí, jak udržet své informace v bezpečí, jaké typy stránek je vhodné navštěvovat (a jaké ne) a jak nahlásit nevhodný obsah nebo chování na sociálních sítích.

Informační a datová gramotnost

Povzbuzujte je, aby místo tištěných novin nebo časopisů četly online zpravodajské zdroje – naučí se tak rychle a snadno vyhledávat spolehlivé informace.

Vlastní e-mail

Založte jim účet u poskytovatele e-mailových služeb, aby vám mohly posílat e-maily, když od vás doma něco potřebují, místo aby vám neustále psaly textové zprávy během celého dne. Děti si osvojí dovednost komunikace a základy budoucí dovednosti jako je sociální a personální kompetence.

Sociální sítě

Podporujte děti v aktivní účasti na sociálních sítích a online komunitách, kde se cítí dobře a mohou sdílet své myšlenky, nápady a názory bez obav z odsouzení. Dbejte samozřejmě na bezpečnost při používání sociálních sítí a upozorněte je, aby nesdíleli osobní informace nebo fotografie bez svolení; netlačte na ně, aby zveřejňovali věci, které jim nejsou příjemné; respektujte názory ostatních uživatelů, i když s nimi nesouhlasí; a tak dále..

Online kroužky

Jako poslední tip tu pro Vás máme online kroužky. Pokud sami máte s technologiemi jako rodiče potíže a víte, že ve škole, kam Vaše děti chodí se na digitální gramotnost také moc nedbá, můžete děti přihlásit na online kroužky. Děti tam získají znalosti jako základy obsluhy počítače, poučení o bezpečnosti na internetu, komunikační schopnosti, základy tvorby digitálního obsahu, rozvoj kritického a kreativního myšlení, matematické dovednosti a mnoho dalšího!

Digitální gramotnost je také úzce spojena s úspěchem ve škole. Vědci zjistili, že studenti, kteří měli vyšší úroveň digitální gramotnosti, měli vyšší pravděpodobnost, že dokončí střední školu a budou pokračovat ve studiu na vysoké škole.

Zkrátka schopnost používat technologie je v dnešním světě stejně důležitá, jako třeba číst a psát. Proto neváhejte a pomozte Vašim dětem osvojit si tuto dovednost co nejdříve!

 



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.