Jak počítačové hry pozitivně ovlivňují děti? Důvody, proč je gaming dobrý, a ne zlý!

Jak počítačové hry pozitivně ovlivňují děti? Důvody, proč je gaming dobrý, a ne zlý!

Počítačové hry se staly nedílnou součástí dětského a mládežnického života a mnozí rodiče se často ptají, zda mají tyto hry na děti pozitivní nebo negativní vliv. Ve skutečnosti však existuje mnoho důvodů, proč jsou počítačové hry pro děti přínosné a proč se není třeba obávat. Pojďme si společně rozebrat některé důvody..

 

Gaming pro děti není špatný | Bridge Academy

 

Rozvoj kognitivních dovedností

Hraní počítačových her může pozitivně ovlivnit kognitivní dovednosti dětí. Mnoho her vyžaduje strategické myšlení, rychlé rozhodování a kritické myšlení. Děti se učí plánovat, předvídat následky svých akcí a zdokonalovat své schopnosti. Například hry jako Minecraft mohou podporovat kreativitu a prostorovou představivost.

 

Socioemocionální rozvoj

Hraní počítačových her může také pomoci dětem rozvíjet socioemocionální dovednosti. Mnoho online her umožňuje dětem komunikovat a spolupracovat s ostatními hráči. Tato interakce s různými lidmi z různých kultur můžou posílit sociální dovednosti a empatii. Hry mohou také pomoci dětem lépe zvládat stres a frustraci, jelikož se učí řešit výzvy a čelit neúspěchu.

 

Výuka angličtiny

Mnoho počítačových her je dostupných pouze v angličtině, což může pomoci dětem zdokonalit se v jazykových dovednostech. Hraní her v cizím jazyce se může stát skvělým nástrojem, jak se zábavným způsobem učit slovní zásobu a gramatiku. Navíc některé hry podporují i matematické a vědecké dovednosti.

 

Rozvíjení koordinace a reflexů

Akční hry a hry s rychlým tempem mohou pomoci dětem zlepšit svou zrakovou koordinaci a reflexy. Hráči musí rychle reagovat na různé situace, podněty a pohyby postav ve hře. Tato schopnost může být užitečná i mimo herní svět, například při sportovních aktivitách.

 

Vzdělávací hry

Existuje mnoho vzdělávacích her, které jsou zaměřené na konkrétní učební obsah. Tyto hry mohou být skvělým doplňkem k tradičnímu vzdělávání a pomáhají dětem lépe chápat učivo. Některé hry se dokonce staly oblíbeným nástrojem pro výuku na školách. Skvělým příkladem je Minecraft edukativní edice, která se v několika státech například využívá k výuce programování.

 

Efektivní řešení problémů

Většina her obsahuje různé úkoly a hádanky, které vyžadují logické myšlení a dovednosti řešení problémů. Děti se učí analyzovat situace, hledat možné řešení a testovat své hypotézy. Tyto dovednosti jsou přenositelné do různých životních situací. Herní série Portal právě procvičuje a vylepšuje logické myšlení, řešení problémů a mnoho dalšího.

 

Zábava a relaxace

Nakonec, hry jsou prostě zábavné. Poskytují dětem způsob, jak se odreagovat a relaxovat po dlouhém dni. Kvalitní herní zážitek může být pro děti odměnou za jejich úsilí v jiných oblastech života. Stejně jako knihy nebo filmy, tak i hry mohou mít kvalitní příběh nebo atraktivní dějovou linku.

 

Česká Spořitelna vydala na svém YouTube kanále krátké video, kde danou problematiku krásně rozebírá. Video k nahlédnutí ZDE. :)

 

Spolupráce s Českou spořitelnou na téma Gaming | Bridge Academy

 

Celkově lze říci, že počítačové hry mají mnoho pozitivních vlivů na děti (nejen na děti!). Jakýkoliv potenciální negativní vliv může být minimalizován, pokud rodiče aktivně sledují obsah her a stanovují vhodná omezení. Důležité je, aby byly hry jen jedním z mnoha aktivit, které děti provozují, a aby byly používány zodpovědně. V konečném důsledku mohou počítačové hry přispět k rozvoji dětí a připravit je na budoucí výzvy moderního světa.

 

V Bridge Academy se modernímu životu a digitální době aktivně věnujeme. Pokud chcete i Vy své dítě moderně a efektivně vzdělávat, tak neváhejte a přidejte se k nám ještě dnes!

 

Kroužky pro děti po celém Česku | Bridge Academy

 



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.