8 tipů, jak zlepšit soustředěnost u dětí

8 tipů, jak zlepšit soustředěnost u dětí


V moderním světě, kde jsme neustále bombardováni technologiemi a informacemi, je pro děti stále obtížnější soustředit se na úkoly.

Soustředění je však pro děti jednou z nejdůležitějších dovedností, která jim pomáhá dosahovat lepších výsledků jak ve škole, tak ve všech dalších oblastech života.

Stejně jako naše tělo potřebuje pohyb, aby zůstalo silné, potřebuje ho i naše mysl. Udržování aktivní mysli je důležitou součástí vývoje dítěte. Pokud mozek dítěte není připraven na učení, nebude se moci učit tak dobře nebo plně pochopit pojmy, které potřebuje znát ve škole.

Někdy však zapomínáme, že naše děti tráví celý den ve třídě, kde je přibližně třicet dalších dětí a kde je o individuální pozornost nouze. Proto může být užitečné poskytnout dětem nástroje a pokyny, které jim pomohou soustředit se na úkoly.


Zde je 8 tipů, jak zlepšit koncentraci dětí:


1. Sestavte seznam úkolů

Sestavte seznam povinností, které jsou potřeba udělat a zapisujte je tak, aby je děti viděly v pořadí, jak jdou za sebou a nic jim neuniklo.
Před zahájením nového úkolu ze seznamu dejte dětem několik minut odpočinku a nezapomeňte je pochválit. Stačí jen pohlazení nebo vlídné slovo a dítěti to udělá radost a chuť pokračovat v další činnosti.

 

Sestavte seznam úkolů pro děti


2. Zaměřte se na jejich smysly

Délka pozornosti dětí je opravdu krátká. Zapojte děti do používání všech jejich smyslů. Hrajte hry, které zahrnují dotýkání, hraní si s různými texturami a směrujte je k tomu, aby se rozhlížely po místnosti a sledovaly, co vidí a slyší.

 

Zaměřte se na smysly dětí

 

3. Zjistěte metodu učení Vašich dětí

Spolu se smysly úzce souvisí metody učení. Máme tři metody učení – vizuální, auditivní a kinestetická.
Pro děti s vizuální metodou učení je důležité, aby nové informace viděly. Upřednostňuje se práce s obrázky a barevným zvýrazněním.

Děti s auditivní metodou učení to potřebují slyšet. Informace si lépe zapamatují, když jim je sdělí někdo jiný, než aby si je přečetly například v učebnici.

Děti s kinestetickou metodou učení potřebují být u získávání nových informací v pohybu. Nejlépe si věci zapamatují, když si je mohou sami vyzkoušet.4. Rozdělte větší úkoly do menších sekcí

Velký úkol vyžaduje příliš velké soustředění a disciplínu, proto by bylo dobré rozdělit jej na menší úkoly. To lze aplikovat na školní úkoly i domácí práce. Plnění malých úkolů, které vedou k uskutečnění velkého a významného úkolu, činí tento úkol méně děsivý, ale stejně tak dává pocit pokroku a vývoje.


5. Spojte koncentraci se zábavou.

Pokud dítě něco baví, bude se na danou věc lépe soustředit. Použijte nějakou vzdělávací hru. Je prokázáno, že vysvětlování pojmů dětem prostřednictvím her zvyšuje jejich soustředění a zájem o to, co dělají.

K tomuto účelu můžete využít naše vzdělávací online kroužky, kde se děti učí především skrz jejich oblíbené hry.

 

Spojte koncentraci se zábavou

 

6. Učte se s dětmi každý den ve stejnou hodinu

Pokud budete opakovat činnost každý den ve stejnou hodinu, stane se z této činnosti rutina. Za předpokladu, že se dítě bude každý den soustředit právě v tuto hodinu, mozek bude vědět, že je čas na studium a dítě bude ochotno se lépe soustředit.


7. Dopřejte dětem kvalitní spánek

Výhra v boji o soustředěnost dětí je kvalitní spánek. U dětí ve věku 5–11 let mluvíme o 10 až 12 hodinách spánku každou noc. Zavedení rutiny před spaním může ukládání ke spánku velice usnadnit.

 

Dopřejte dětem kvalitní spánek


8. Zajistěte dostatek fyzické aktivity

Děti jsou plné energie a překypují životem. Abyste jim pomohli vybít energii, která je rozptyluje od soustředění, měli byste naplánovat hry, které zahrnují běhání nebo sportování.

 

Zajistěte fyzické aktivity pro děti


Nezapomeňte na to, kdo je pro Vaše děti vzorem. Pozornost rodičů ovlivňuje pozornost dětí, které se učí především nápodobou. Pokud vy sami trpíte nedostatkem pozornosti a vykonáváte více věcí najednou, na které se nedokážete soustředit, dítě Vás může napodobovat.

Pokud jste vyzkoušeli všechny tyto metody, ale chcete pro děti udělat víc, přihlaste je na naše online kroužky, kde se prostřednictvím osvědčené a bezpečné technologie zaměřujeme na vrozené metody učení dítěte a učíme je strategiím, které zlepšují soustředění, snižují roztěkanost a zvyšují celkovou pozornost dítěte.



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.