Rozhovor s naším lektorem Davem

Rozhovor s naším lektorem Davem

Jak jsi se k práci na kempu dostal?

Jelikož už přes 2 roky jsem lektorem kroužků Programování v Minecraftu ať už prezenčně (když to ještě šlo) nebo online, tak to nějak vyplynulo ze situace a domluvil jsem se, že bych kempy chtěl zkusit, protože je to přeci jen něco trošku jiného než klasický kroužek. Pro mě jako studenta VŠ je to taky skvělá brigáda na léto.

Co všechno jsi měl na táboře na starost?

Téměř všechno. Od organizace každého dne, přes náplň jednotlivých projektů, které děti tvořily, až po docházku a měření teplot všech dětí. Je tedy ale nutno podotknout, že jsem na to nebyl sám, ale s naším dalším lektorem Danem, se kterým jsme celé turnusy vedli.

Jak probíhá typický den na táboře?

Ráno děti přijdou a my si je zapíšeme do docházky. Následuje seznámení s denním programem a prvotní tvorba dětí. Zpočátku se je snažíme něčím inspirovat, co by do svých projektů mohly zakomponovat, jinak je to čistě na jejich fantazii a my tam jsme od toho, abychom jim byli nápomocni v případě, že budou chtít naučit/pomoct naprogramovat něco, čemu tolik nerozumí. Dále je na pořadu dne svačina. Do oběda poté děti opět tvoří na svém projektu, ať už je to stavba, automatizace, příprava prezentace nebo tvorba a střih videa. Po obědě se snažíme s dětmi jít ven, pokud to počasí dovolí nebo dělat nějakou jinou aktivitu mimo počítače. Následuje svačina a poslední chvilka s projektem, než si pro děti přijedou rodiče.

Co například děti vytvořily, co se ti obzvlášť líbilo?

Musím říct, že děti jsou nesmírně kreativní a dokáží vytvořit něco, o čem se nám „dospělákům“ může jen zdát. To je na tom to nejkrásnější. Z jednoho turnusu mi utkvěl v paměti projekt kluků, kteří byli hodně ambiciózní a za 5denní kemp dokázali vytvořit obrovskou továrnu na nábytek s názvem Ikelix. Měli tam velké množství automatizací a dokázali si krásně rozložit práci do celého týmu. Zaslouženě tak vyhráli naši minisoutěž o nejpropracovanější projekt, kterou rozhodují samy děti.

Co si myslíš, že si děti odnesou nejdůležitějšího?

Kromě základů programování a základů tvorby videa a jeho střihu si myslím, že obrovskou přidanou hodnotou je práce v týmu, a hlavně definování rolí. Někdo se ukáže jako neskutečný leader skupiny a dokáže koordinovat ostatní členy, někdo se zase ukáže jako skvělý řečník a někdo jako nejlepší designér. Další skvělou věcí je pak samotná závěrečná show na posledním dni táborového turnusu, kdy děti prezentují svoji práci svým rodičům a je krásné vidět malého prvňáka nebo druháka, jakou má radost z toho, že může svou práci ukázat a pochlubit se s ní. To je vlastně to nejdůležitější i pro nás lektory, vidět, že kromě naučených věcí, to děti taky bavilo.

Můžeš nám říct, jak to na táborech chodí? 

Příměstské tábory probíhají formou projektů, které si děti mohou vybrat. V následujícíh dnech na projektech pracují a snaží se je, co nejvíce vyšperkovat. Celý kemp je zpracovaný tak, aby děti bavil a proto se můžou těšit na zábavné aktivity s Minecraft tématikou, nadšené mentory, kteří vždy rádi pomohou s jakýmkoli problémem, základy i pokročilé příkazy v oblasti programování, úžasný kolektiv a v neposlední řadě také na vlastní tvorbu videa a jeho střih. Snažíme se do projektů zahrnout i business plánování, kdy si děti vyzkouší jaké to je řídit si svůj vlastní projekt a následně se ho snaží "prodat" rodičům při závěrečné show. Nejdůležitější složkou celého kempu je, kromě kvalitního vzdělávání, hlavně si kemp užít a strávit tak týden plný nových kamarádů, zábavy a především Minecraftu.

Přidejte se k nám! Hledáme nové posily do týmu. Více informací naleznete ZDE



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.