Digitální gramotnost dětem a rodičům

Digitální gramotnost dětem a rodičům

 

Není tajemstvím, že technologie se stále více prosazují do našich životů a rodiče potřebují zajistit, aby jejich děti měly digitální gramotnost potřebnou k bezpečnému pohybu v tomto světě.

Rodiče často nevědí, jak nejlépe svým dětem předávat digitální gramotnost nebo dokonce jak začít s digitálními nástroji. Proto jsme vytvořili tento návod, který poskytuje praktické rady, jak pomoci vašemu dítěti naučit se základům digitální gramotnosti a zároveň vám dává tipy, jak jim zajistit digitální bezpečí v tomto nekonečném prostředí.

Víme, že výuka vašich dětí digitálním dovednostem může být odstrašující, ale se správnými zdroji, nástroji a podporou můžete dát svým dětem potřebnou sebedůvěru při používání zařízení připojených k internetu. tento průvodce poskytne přehled některých klíčových témat, jako jsou:

  • Bezpečnost na internetu
  • Prevence kyberšikany
  • Porozumění nastavení online soukromí s digitálními technologiemi
  • Vytváření silných hesel s digitálními nástroji

Jak rozpoznat a nahlásit podezřelou činnost

Digitální gramotnost znamená umět bezpečně a zodpovědně používat digitální technologie. Nejnovější výzkumy poukazují na rostoucí potřebu vybavit děti dovednostmi potřebnými k bezpečnému a vhodnému používání digitálních technologií a rozpoznat, kdy se mohou dostat do nebezpečí v online prostředí.

Zpráva z roku 2021 zjistila, že téměř tři čtvrtiny (72 %) dětí ve věku 5-15 let mají přístup k zařízení typu tablet a více než polovina (56 %) má přístup k vlastnímu chytrému telefonu.

Pandemie COVID-19 jen dále zdůraznila potřebu digitální gramotnosti. Mnoho dětí nyní tráví na internetu více času než kdykoli předtím, takže je nezbytné znát nebezpečí a vědět, jak zůstat s digitálními nástroji v bezpečí.

Budeme první, kdo přizná, že digitální věk vytvořil pro děti neuvěřitelné příležitosti.

Se všemi těmito informačními a komunikačními technologiemi však přicházejí také potenciální rizika. Rostou obavy z kyberšikany, online predátorů a podvodníků, krádeží identity a dalších škodlivých aktivit. Proto je tak důležité vybavit děti digitálními dovednostmi, které potřebují k tomu, aby se při používání technologií vyvarovali těmto rizikům.

 

Riziko 1: Kyberšikana

Výuka dětí v oblasti digitální gramotnosti jim může pomoci rozpoznat, kdy mohou být ohroženy kyberšikanou.

Rodiče a pedagogové musí s dětmi o kyberšikaně otevřeně hovořit, aby pochopily rizika s ní spojená. Podle organizace StopBullying se s kyberšikanou v nějaké formě setkal každý pátý dospívající. Výzkumy navíc naznačují, že dívky se s kyberšikanou setkávají častěji než chlapci – což může mít za následek snížení sebevědomí, deprese, úzkosti a další potíže.

Pokud děti pochopí varovné příznaky a důsledky kyberšikany, je pravděpodobnější, že při zapojení do digitálního života podniknou aktivní kroky k ochraně sebe i svých vrstevníků.

 

Riziko 2: Online predátoři

Rodiče by také měli s dětmi hovořit o rizicích spojených s oslovováním cizích lidí v digitálním prostředí – i když se zpočátku zdají být přátelští nebo neškodní. Děti musí pochopit, že online predátoři často předstírají, že jsou někým, kým nejsou, aby získali důvěru dítěte, a pak ho zneužijí.

Nejčastějším trestným činem na internetu je krádež identity, kdy zločinci získají přístup k osobním údajům a použijí je k vlastnímu finančnímu prospěchu. V kombinaci s online podvody, kdy se zločinci snaží vylákat nic netušící oběti, aby jim poskytly peníze nebo jiné osobní údaje. Poskytnutím těchto údajů může dojít k nežádoucím následkům na straně oběti.

Digitální gramotnost také pomáhá dětem pochopit, jak je důležité používat silná hesla, která jsou pro každý účet jedinečná, nastavit na svých účtech dvou faktorové ověřování a pravidelně aktualizovat bezpečnostní software.

S rostoucím výskytem umělé inteligence a obsahu řízeného boty je stále těžší rozlišit, co je skutečné a co ne. Falešné zprávy, zfalšované fotografie a videa a konspirační teorie – to vše se používá k manipulaci s veřejným míněním prostřednictvím digitálního obsahu. Více informací o postupech, jak děti obeznámit o umělé inteligenci naleznete ZDE.

Dezinformace mohou obsahovat různé prvky – od jemných předsudků v rámci digitálního psaní až po naprosté lži -, a proto je třeba, aby děti dokázaly rozpoznat příznaky a pochopily, jak odfiltrovat nepravdivé informace.

 

  • používání více důvěryhodných zdrojů při vyhledávání tématu
  • čtení článků kritickým pohledem a zpochybňování předpokladů nebo tvrzení
  • dávat si pozor na jazyk, který je záměrně pobuřující, senzacechtivý nebo emočně nabitý.
  • Získání digitálních dovedností, které umožní pochopit rozdíl mezi názorem a fakty na internetu.

Naše digitální zkušenosti se neustále rozšiřují a technologie ovlivňují téměř všechny aspekty našeho života. Digitální gramotnost by proto měla zahrnovat více než jen základy online bezpečnosti.

 

1. Platformy sociálních médií

Učit děti, aby si uvědomovaly svou přítomnost na internetu a jak získat technické dovednosti pro zodpovědné používání sociálních médií, jim může pomoci chránit je před potenciálními riziky, jako je kyberšikana nebo krádež identity. Znalost odpovědného sdělování informací je pro digitální bezpečnost zásadní.

 

2. Mobilní zařízení a aplikace

Digitální gramotnost by měla zahrnovat výuku dětí, jak tato zařízení používat zodpovědně, například jak se vyhnout nadměrnému sdílení osobních informací nebo stahování aplikací z neznámých zdrojů.

 

3. Vyhledávání online

Když děti naučíte vytvářet efektivní vyhledávací dotazy a vyhodnocovat jejich výsledky, pomůže jim to zajistit, že na internetu najdou přesné informace. Stejně tak jim znalost toho, co NE-vyhledávat, pomůže vyhnout se potenciálně škodlivému digitálnímu obsahu.

 

4. Digitální občanství

Produkce digitálních médií zahrnuje vytváření obsahu pro webové stránky, aplikace nebo jiné platformy. Děti musí porozumět základům navrhování obsahu, který dodržuje webové standardy a je přístupný všem uživatelům, a právním důsledkům autorských práv a spravedlivého použití.

Digitální gramotnost přesahuje znalost používání technologií – zahrnuje i digitální dovednosti, díky kterým si všimnete, kdy obsah zneužívá váš mozek a emoce.

 

 

Jak vytvořit metodu výuky digitální gramotnosti doma

Je snadné zapomenout, že děti jsou stále více vystavovány technologiím již od útlého věku. Ujistěte se, že o digitální gramotnosti začnete mluvit brzy a často.

Je důležité stanovit očekávání a hranice pro chování dítěte na internetu. Sedněte si s nimi a stanovte, co od nich očekáváte, pokud jde o digitální gramotnost a používání.

Stanovení očekávání je jen část rovnice – je důležité, abyste správné digitální chování také sami modelovali.

Je také důležité, abyste dítěti každý den dopřáli čas bez připojení k internetu. Zajistěte jim aktivity, které nezahrnují obrazovku, například hraní venku nebo čtení knihy. To jim pomůže pochopit, jakou hodnotu má přestávka od technologií a užívání si jiných aktivit.

V neposlední řadě je důležité vytvořit dětem otevřený a bezpečný prostor pro diskusi o jejich digitálních zkušenostech. Povzbuzujte je, aby kladly otázky, a v případě potřeby jim poskytněte pomoc. To pomůže vybudovat důvěru mezi vámi a vaším dítětem a dodá jim to jistotu, že se na vás mohou obrátit s jakýmikoliv problémy, se kterými se mohou setkat online.

  • "Co si myslíš o tomto článku?"
  • "Proč si myslíš, že ve tvém telefonu existují tato nastavení ochrany soukromí?".
  • "Viděl jsi někdy na internetu něco, co ti bylo nepříjemné?".
  • "Cítil jsi se někdy na internetu nebezpečně?"

Aktivním přístupem k rozvoji základních dovedností v oblasti digitální gramotnosti můžeme dětem zajistit, že budou dobře připravené pohybovat se ve světě technologií bezpečně a zodpovědně. Díky těmto tipům budete moci svým dětem pomoci rozvíjet digitální gramotnost, kterou budou v budoucnu potřebovat.

 

Podpora digitální gramotnosti s Bridge Academy

Ve společnosti Bridge Academy se snažíme pomáhat rodičům a opatrovníkům naučit se, jak své děti vybavit pro úspěch v digitálním věku. Věříme, že poskytnutím přístupu ke správným nástrojům a zdrojům můžeme pomoci vytvořit bezpečnější a jistější online prostředí pro všechny. Naše vzdělávací programy dětem nabídnou jak základy digitální gramotnosti, tak digitální kompetence, které patří mezi velmi žádané schopnosti v dnešním moderním světě.

Bridge Academy online nebo fyzicky na vybraných školách po celé ČR. Dejte svým dětem to, co dnešní doba vyžaduje a bez čeho se v dospělosti neobejdou.  



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.