Minecraft kódování pro děti – Tipy, kroužky a další

Minecraft kódování pro děti – Tipy, kroužky a další

Minecraft je bezpochyby skvělý – na tom se může snadno shodnout i většina rodičů! Ale co vzdělávací, podnikatelská a celková dlouhodobá hodnota sandboxové hry pro děti?

Minecraft patří trvale mezi nejoblíbenější žánry našich kurzů.

Není to otom, že děti hrají Minecraft. Ve skutečnosti můžete říct, že síla Minecraftu začíná teprve tím, že se dítě posadí a hraje. Odtud se jejich zkušenosti mohou rozdělit do řady různých, cenných a potenciálně lukrativních proudů. Někteří například vytvářejí obsah pro YouTube, zatímco jiní používají Minecraft jako startovací bod do počítačové vědy.

Co je to kódování Minecraftu?

Kódování Minecraftu používá kód k přidávání personalizovaných položek a módů do Minecraftu. Programátoři mohou například vytvářet své vlastní bloky anebo navrhovat jedinečné dobrodružné mapy, které mohou sdílet s přáteli.

Jaký kódovací jazyk používá Minecraft? Java nebo JavaScript?

Kódovacím jazykem Minecraftu je Java (neplést s JavaScriptem). Java je tedy hnací silou, pokud jde o kódování Minecraftu. Přesněji řečeno, Java je výkonný multiplatformní programovací jazyk. Používá se pro řadu různých komerčních a profesionálních aplikací, včetně Minecraftu, ale také aplikací pro Android a samostatného operačního systému Android.

Takže kromě úpravy Minecraftu mohou děti používat Javu k vytváření široké škály her pro lidi po celém světě. To vše ukazuje na skutečnost, že Java patří mezi nejlepší kódovací jazyky pro děti.

Příklady kurzů Minecraft

Hry nejsou jen pouhé hry. Místo toho se hry proměňují v brány, které mohou děti prozkoumávat a mohou si víc než „hrát“, například chtít skočit do světa počítačové vědy tím, že se naučí kódovat.

Takže ano, ty děti, které chtějí posunout svou lásku k Minecraftu na další úroveň prostřednictvím kódování, toho mohou jednoduše dosáhnout díky kurzům kódování a výuce, které mají u nás k dispozici. Konkrétně s Javou se děti mohou naučit věci, jako je vytvářet Minecraft mody, aby do hry vložily svůj vlastní pohled na svět.

Podmínky kódování Minecraft

Než se však do toho pustíte, existuje řada termínů a konceptů kódování, se kterými by se mladí kodéři měli začít seznamovat – zde je několik pro začátek.

Minecraft mod

Jednoduše, Minecraft mody umožňují tvůrcům rozšířit hru, kterou již znají a milují, a transformovat ji podle své vlastní představivosti! S mody mohou předstírat, že jsou Thor s kladivem, teleportovat se přes velké vodní plochy, těžit chleba z ložisek a další.

 

 

Umělá inteligence Minecraft

Každý typ mobů v Minecraftu má systém AI s různým chováním a mechanikou. Například Pasivní mob bude po zranění prchat náhodnými směry, zatímco nepřátelské mob bude čelit a pronásledovat hráče, jakmile se přiblíží.

Systémy událostí

Téměř v každé hrané hře, včetně Minecraftu, je systém událostí, který sleduje, co se děje v herním světě, a po aktivaci spustí nějaký kód, když jsou splněny určité podmínky.

Spawning entit

Entity se ve hře rodí přirozeně. V závislosti na určitých proměnných se spawnují v různých frekvencích a velikostech. Pomocí forge mohou kodéři přidat moby k nepřátelům, kteří se mohou přirozeně spawnovat v Minecraftu.

Biomy

Každý kousek ve světě Minecraftu má svůj biom. Biomy určují věci jako sněžení, které bloky se objevují a typy/množství vegetace.

Atributy

Atribut řídí vlastnosti mobů. Úprava atributů vám umožňuje změnit nebo nastavit specifické vlastnosti mobů.

Koncepty kódování Java

Abyste vy a vaše dítě přemýšleli o Javě a Minecraftu, zde je několik základních definic:

Proměnná neboli Variable

Proměnná ukládá informace o programu, když je spuštěn. V Minecraftu jsou názvy předmětů a bloků uloženy v proměnných.

Řetězec neboli String

Řetězec se používá k uložení textu; například „mrkev“, „jablečný koláč“, „hruška“ a „pomerančový džus“ jsou všechny řetězce. Řetězec lze deklarovat v Javě zadáním „string“ následovaného názvem proměnné.

Tisk neboli Print

Tisk v programovacím jazyce znamená vkládání textu do konzoly. Díky kódování Minecraft si děti mohly všimnout hromady textu, který poletoval v konzole IntelliJ pokaždé, když spustily své Minecraft mody. Tyto informace jsou vytvářeny tiskem na konzole.

Hlavní funkce

Hlavní funkce je místo, kde poběží většina kódu.

Operátor

Operátory umožňují kodérům provádět výpočty za běhu programu. Když postava v Minecraftu získá zkušenosti, je třeba je přidat k jejich součtu. Pokud šíp zasáhne nepřítele, je třeba odečíst poškození, které nepřítel utrpí.

Pascalův case

Java používá pro pojmenování tříd Pascal case, což je podmnožina konvence velbloudů. Třída by měla začínat velkým písmenem a každé slovo v názvu by také mělo být velké. Například: "MyClassName" a "AdventureGame."

If statement

Příkaz if umožňuje kodérům spustit kód, pokud je splněna nějaká podmínka. Když hráč zaútočí na monstrum v Minecraftu, spustí se kód, aby se zjistilo, zda bylo poraženo.

Existuje samozřejmě řada kódovacích termínů a definic a mnoho dalšího, co se lze naučit, pokud jde o Javu pro děti. Ale prozatím je užitečné propojit tyto myšlenky s dopadem, který mají na hru samotnou, aby si děti mohly začít vytvářet souvislosti mezi tím, co mohou dělat s kódováním, a tím, jak tyto akce ovlivňují hru.

Jak se dítě naučí kódovat pomocí Javy a Minecraftu?

Jedním z jedinečných aspektů Minecraftu, když byl poprvé vydán, a dokonce i dnes, je to, jak může být přizpůsobitelný. Jedním z populárních způsobů, jak přizpůsobit hru, jsou modifikace Minecraft nebo modding, což je změna původního programového kódu hry.

Tyto mody jsou doplňky vytvořené třetími stranami (často samotnými dětmi) pro vylepšení hry. Navrhování modů zahrnuje učení se Javě a rozvoj dovedností, jako je ladění, kontrola revizí a používání Photoshopu.

Význam Minecraftu

Kolem Minecraftu je postavena celá komunita –oddaní hráči a modeři. Existují stovky balíčků textur, herních modifikací, vlastních map, vzhledů; prostě cokoliv, co by si hráč mohl přát.

 Minecraft se vyvinul z nezávislé hry v umělecký nástroj pro komunity, které se mohou scházet a tvořit. Ať už je projekt umělecký, založený na příběhu nebo logický stroj, hráči všech věkových kategorií mohou najít potěšení v sálech Minecraftu.

Podívejte se na naše kurzy kódování Minecraft, kde získáte personalizovanější výuku, ale také zábavu.



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.