Proč by děti měly hrát Minecraft a Roblox: Digitální gramotnost a kreativita na prvním místě!

Proč by děti měly hrát Minecraft a Roblox: Digitální gramotnost a kreativita na prvním místě!

V dnešní digitální éře se počítačové hry staly nedílnou součástí života mnoha dětí. Minecraft a Roblox patří mezi tyto oblíbené hry, které nabízejí zábavu a zároveň příležitost pro rozvoj digitální gramotnosti a kreativity. I když se mnozí rodiče mohou obávat, že videohry jsou ztrátou času nebo negativně ovlivňují děti, existují důvody, proč byste měli nechat své děti hrát právě tyto hry.

 

Proč by děti měly hrát Minecraft a Roblox: Digitální gramotnost a kreativita na prvním místě!

 

Digitální gramotnost

Dnešní svět je stále více propojený s digitálními technologiemi, a schopnost efektivně a bezpečně komunikovat online a využívat digitální nástroje je klíčová. Hraní her jako Minecraft a Roblox může dětem pomoci rozvíjet tuto důležitou dovednost. V těchto hrách se děti učí pracovat s rozhraním, používat klávesové zkratky, a pochopit základy online komunikace.

Děti, které hrají Minecraft, se často stávají členy online komunit, kde spolupracují s ostatními hráči na vytváření světů. To je skvělý způsob, jak se naučit sdílet informace a spolupracovat s lidmi z různých částí světa.

 

Kreativita a prostorové vnímání

Minecraft a Roblox jsou známé svými nekonečnými možnostmi pro stavební a kreativní projekty. V Minecraftu mohou děti vytvářet celé světy, stavět domy a vytvářet umělecká díla; v Robloxu pak dokonce programovat vlastní hry. V Robloxu mohou děti vytvářet vlastní hry a zažívat radost z toho, když si ostatní hráči zahrají jejich vlastní hru.

Toto kreativní hraní je pro děti velmi inspirující a umožňuje jim rozvíjet jejich vlastní nápady a tvořivost. Navíc, práce na dlouhodobých projektech v těchto hrách může dětem naučit trpělivost a plánování.

 

Věděli jste, že o Bridge Academy vyšel internetový článek na portále maminka.cz?

Organizace Bridge Academy pořádá v sedmi městech Česka volnočasové kroužky zaměřené na programování za pomoci právě počítačových her Roblox a Minecraft. Jsou určeny pro děti od šesti do 15 let, pro některé z nich je to vůbec první práce na počítači. Díky lekcím programování v počítačových hrách Minecraft či Roblox děti rozvíjí svou digitální gramotnost. Navíc jsou vzdělávány v anglickém jazyce, který je nedílnou součástí obou platforem.

Přečíst si ho můžete ZDE!

 

Řešení problémů a kritické myšlení

Minecraft a Roblox často obsahují různé výzvy a problémy, které hráči musí často řešit. To rozvíjí jejich schopnost kritického myšlení a řešení problémů. Hráči se učí analyzovat situace, hledat různé způsoby řešení a experimentovat s různými strategiemi. Tato dovednost je užitečná nejen ve hrách, ale také v reálném životě.

 

Společenská interakce

I když se může zdát, že hraní videoher je spíše samotářská činnost, Minecraft a Roblox často podporují společnou hru a komunikaci s ostatními hráči. To může dětem pomoci rozvíjet sociální dovednosti, jako je spolupráce, komunikace a empatie. Hraní v týmu v těchto hrách může být velmi vzdělávající a zábavné.

 

Bezpečnost a omezení

Samozřejmě je důležité, aby rodiče dbali na online bezpečnost svých dětí. Je vhodné nastavit omezení pro hraní her a monitorovat, s kým děti online komunikují. Dětem by mělo být vštěpováno, ať nesdílí své osobní údaje a nikdy se nesetkávají s neznámými lidmi z internetu.

 

https://www.bridgeacademy.cz/cz/online-krouzky.html

 

Počítačové hry nekoušou!

Minecraft a Roblox jsou významné hry, které mohou mít pro rozvoj dětí pozitivní vliv. Tyto hry pomáhají rozvíjet digitální gramotnost, kreativitu, schopnost řešení problémů a sociální interakci. Jakmile jsou dodrženy základní bezpečnostní opatření a hraní je vyváženo s dalšími aktivitami, můžou tyto hry být pro děti velmi prospěšné. Takže pokud se ptáte, zda by měly vaše děti hrát Minecraft a Roblox, odpověd je, že ANO, ale s rozumnými omezeními a dohledem.

 

Bridge Academy se zaměřuje na moderní a inovativní vzdělávání a právě tyto hry využívá jako hlavní výukový nástroj. A jaká je odezva? Děti se zábavně vzdělávají v prostředí, které je jim blízké a zároveň si odnáší plno znalostí a dovedností. Pokud si nepřejete, aby Vaše dítě bezvýznamně sedělo u počítače, zkuste nám dát šanci a přihlaste ho na jeden z našich Minecraft/Roblox kroužků ještě dnes!



Copyright © 2024 BRIDGE Academy, Všechna práva vyhrazena.